Τα νησιά των Κυκλάδων θεωρούνται ιδανικά πεδία για δοκιμές σε καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς η αγορά προσανατολίζεται ολοένα και συχνότερα σε τέτοιες εφαρμογές και αναδύονται καινούργια εταιρικά σχήματα, όπως είναι οι συνεταιρισμοί πολιτών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα διημερίδας που διοργάνωσαν στις αρχές Νοεμβρίου το «Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου» και το Ινστιτούτο  Φρίντριχ Έμπερτ (FES) της Αθήνας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας μιας ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και τις προοπτικές τους σε νησιωτικές περιοχές.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες: την υποδομή για ηλεκτρικά οχήματα (σταθμοί φόρτισης), τα έξυπνα δίκτυα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, την αποθήκευση Ενέργειας σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τον δημόσιο φωτισμό.

—Θετικός ο Σκουρλέτης

Την πρόταση ενεργειακής αυτονόμησης της Σίφνου με τη χρήση της αιολικής ενέργειας, των φωτοβολταϊκών και των υδροηλεκτρικών παρουσίασε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη ο δήμαρχος του νησιού, Ανδρέας Μπαμπούνη.

Ο κ. Μπαμπούνης συνοδευόταν από μέλη του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου και εκπρόσωπο του βελγικού Ενεργειακού Συνεταιρισμού «Ecopower».

Ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει με προσοχή την πρόταση και θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της, εκτιμώντας ότι γενικά είναι θετικό να εκδηλώνονται τοπικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, ειδικά στα μη διασυνδεδεμένα, με το ηπειρωτικό Σύστημα, νησιά της χώρας.

Αυτή τη στιγμή η Σίφνος ηλεκτροδοτείται από αυτόνομο σταθμό παραγωγής με πετρέλαιο και ορισμένα φωτοβολταϊκά πάνελ.

—«Όχι σε μεγάλα αιολικά και πετρέλαιο» λέει ο Τσιρώνης

Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατασκευή γιγαντιαίων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νησιά, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είπε ότι η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να πετύχει μια δεσμευτική συμφωνία στη Διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 με μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά, όπως είπε, δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν υπερβολικά μεγάλες, «φαραωνικές» μονάδες.

«Τα νησιά μας είναι ενεργειακός παράδεισος. Καταρχάς δεν έχει αξιοποιηθεί ηγεωθερμία, οι ανανεώσιμες ούτε στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε 300 Mεγαβάτ στη Σκύρο, όπως σχεδιάζεται, αυτό είναι φαραωνικό έργο. Ας εγκαταστήσουμε 30 Μεγαβάτ», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης οι υπερβολικά μεγάλες μονάδες, με τα «δάση» ανεμογεννητριών προκαλούν αντιδράσεις στους κατοίκους και υπογράμμισε ότι όλοι θα συμφωνούσαν με μια λελογισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας δήμων και κατοίκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο κακό» για την Ελλάδα το γεγονός ότι αν δεν πραγματοποιήσει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2100, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, θα πρέπει να δαπανήσει 700 δισ. Ευρώ σε κατανάλωση πετρελαίου, λιγνίτη και άλλων βρώμικων ορυκτών καυσίμων.

Ο κ. Τσιρώνης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει εγκατεστημένηυπερδιπλάσια ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες (18 γιγαβάτ από τα 6 – 7 που καταναλώνονται), αλλά είναι υποχρεωμένη να εισάγει ενέργεια για να μειώσει το κόστος, ενώεπέκρινε όσους προκρίνουν τη λύση του λιγνίτη.

«Δεν εισάγουμε ενέργεια επειδή ο ελληνικός λιγνίτης είναι φθηνός. Το κόστος του θα ξεπεράσει τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ οι εισαγωγές κοστίζουν γύρω στα 40 με 45 Ευρώ/MWh. Άρα δεν είναι ο λιγνίτης η λύση. Η λύση είναι να απαλλαγούμε καταρχάς από το πετρέλαιο το οποίο κοστίζει πάνω από 200 Ευρώ/MWh στα μη διασυνδεδεμένα νησιά μας», επισήμανε.

Σχολιάζοντας τη Διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιείται από χθες στο Παρίσι, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την παρουσία των αρχηγών κρατών και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει πιο φιλόδοξους στόχους από τις δεσμεύσεις της.

—Καθυστερεί η διασύνδεση των Κυκλάδων

Μέχρι το Μάιο του 2016 θα ολοκληρωθεί η πόντιση των υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων που θα συνδέσουν τις Κυκλάδες με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η πόντιση των καλωδίων που συνδέουν τη Σύρο με τη Μύκονο, περίπου 33 χιλιόμετρα και την Σύρο με την Τήνο, περίπου 35 χιλιόμετρα. Τα τμήματα αυτά, όπως και το καλώδιο Μυκόνου –Πάρου που θα ποντιστεί γύρω στον προσεχή Απρίλιο, ως γνωστόν έχει αναλάβει μετά από διεθνή διαγωνισμό η ελληνική εταιρεία Ελληνικά Καλώδια.

Ωστόσο για τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα απαιτηθεί περίπου ένας ακόμη χρόνος, καθώς η κατασκευή των υποσταθμών στα νησιά Μύκονος και Σύρος αντιμετωπίζει προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και την πολεοδομία.

Επίσης, στις 18 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει τη Σύρο με το Λαύριο μήκους 105 χιλιομέτρων.

 Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο αναμένεται να αποφέρει πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, με τον παροπλισμό των ρυπογόνων πετρελαιογεννητριών που τα τροφοδοτούν αυτή τη στιγμή, αλλά και οικονομικά οφέλη λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβάλλονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

Το έργο της καλωδιακής διασύνδεσης περιλαμβάνει ακόμα δύο φάσεις, με την πόντιση καλωδίων μεταξύ Πάρου και Νάξου και Νάξου-Μυκόνου, όπως και δεύτερου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου.

Η δεύτερη φάση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2017 και η τρίτη το 2020.

ΠΗΓΗ: mechanicalsolutions.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.