Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Διαβάζοντας προ ημερών  την είδηση ότι στη Σίφνο  καταργείται η πλαστική σακούλα θυμηθήκαμε  μία  άλλη πρόσφατη,  σημαντική απόφαση της  δημοτικής αρχής του νησιού, στον ενεργειακό τομέα.

Όπως έχει δηλώσει λοιπόν ο δήμαρχος της Ανδρέας Μπαμπούνης στόχος είναι να γίνει η  Σίφνος το πρώτο κατοικημένο νησί του Αιγαίου με χρήση της ενέργειας από ΑΠΕ  και προσέθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει αρχικά ποσοστιαία με 10%, 20%, ή 30%.

Βέβαια η προσπάθεια αυτή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα λόγω της νομολογίας και δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Πάντως με το σύμφωνο συνεργασίας του δήμου και της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου (ΣΕΣ) σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον του  έχοντας και τη συνδρομή δύο Πανεπιστήμιων της χώρας.

Για αρχή προβλέπεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και δύο ή τρεις ανεμογεννήτριες ισχύος 1,2 μεγαβάτ η κάθε μία. Σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν, θα υπάρξει συνδιαχείριση  της παραγόμενης ενέργειας. Για την αποθήκευση ενέργειας έχει σχεδιασθεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα, παρότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των ανέμων και του ήλιου, στο νησί της Σίφνου καταναλώνονται ετησίως περί τους 4.500 τόνοι υγρών καυσίμων, από τους οποίους περί τους 3.600 τόνοι για τη ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να παράγει 17 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκατεστημένες επτά ντηζελογεννήτριες  συνολικής ισχύος 8,7 ΜW.

Με τη χρήση ΑΠΕ θα μπορούσε σταδιακά να απεξαρτηθεί το νησί από το πετρέλαιο και ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος, που θα μπορούσε να αποθηκεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών που υπάρχει μικρή κατανάλωση και να υπάρχει  διαθέσιμη τότε που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, δηλαδή το καλοκαίρι  είναι η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης.

Η αντλησιοταμίευση συνίσταται στην άντληση νερού από μια χαμηλή δεξαμενή σε μια δεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο όταν έχεις περισσευούμενη ενέργεια και η παραγωγή ενέργειας που γίνεται με τη διοχέτευση του αποθηκευμένου νερού σε υδροστρόβιλους που παράγουν ρεύμα, όταν χρειάζεται.

Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια που ξεκίνησε στη Σίφνο, ίσως είναι μια καλή προοπτική και για άλλα νησιά, αν πετύχει.

 ΠΗΓΗ: energyin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.