Αίτηση άδειας παραγωγής ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αναμένεται να καταθέσουν στη ΡΑΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο δήμος Σίφνου και η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου.
Ο υβριδικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση και τη χρήση ΑΠΕ αποσκοπεί σταδιακά στην απεξάρτηση του νησιού από το πετρέλαιο με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Η αντλησιοταμίευση συνίσταται στην άντληση νερού από μια χαμηλή δεξαμενή σε μια δεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο όταν υπάρχει περισσευούμενη ενέργεια και η παραγωγή ενέργειας, που γίνεται με τη διοχέτευση του αποθηκευμένου νερού σε υδροστρόβιλους που παράγουν ρεύμα, όταν χρειάζεται.
Στη Σίφνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαμηλή δεξαμενή η θάλασσα, ενώ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού επιτρέπουν τη κατασκευή της επάνω δεξαμενής με απόλυτη ασφάλεια, ελάχιστες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και οικονομικά αποδεκτό κόστος.
Έτσι θα μπορούσε να αποθηκεύεται η περισσευούμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών που υπάρχει μικρή κατανάλωση και να υπάρχει διαθέσιμη τότε που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, δηλαδή το καλοκαίρι με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης.
Στην Οκινάουα (Okinawa) της Ιαπωνίας λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1999 ένας ταμιευτήρας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με θαλασσινό νερό χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων. Τόσο η στεγάνωση του πυθμένα, όσο και τα συστήματα άντλησης και παραγωγής ενέργειας (υδροστρόβιλοι) δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Άρα η τεχνολογία υπάρχει και λειτουργεί επί 17 συνεχόμενα χρόνια.
«Είναι ένα όραμα το οποίο ενστερνιζόμαστε μαζί με τη ΣΕΣ. Ο στόχος μας είναι να γίνουμε το πρώτο κατοικημένο νησί του Αιγαίου με χρήση ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό μπορεί να γίνει αρχικά ποσοστιαία με 10%, 20% ή 30%», δήλωσε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης και υπογράμμισε ότι «θα γίνουμε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κατοικήσιμο νησί και ένα πρότυπο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ενεργειακή μας αυτονομία επιδιώκουμε να επεκταθεί στην εξασφάλιση θέρμανσης για τα νοικοκυριά της Σίφνου αλλά και την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων στο νησί μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΣΕΣ Απόστολος Δημόπουλος ανέφερε ότι «εφόσον ολοκληρωθεί το έργο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η Σίφνος θα καθιερωθεί ως ένα πράσινο νησί και θα είναι πόλος έλξης και για τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους επισκέπτες μας».
Αν και με αιολικό δυναμικό, ήλιο και θάλασσα, στο νησί της Σίφνου καταναλώνονται ετησίως περί τους 4.500 τόνοι υγρών καυσίμων, από τους οποίους περί τους 3.600 τόνοι για τη ΔΕΗ προκειμένου να παράγει 17 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένες επτά ντιζελογεννήτριες συνολικής ισχύος 8,7 ΜW.
ΠΗΓΗ: greenagenda.gr