Είναι η εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του πνέοντος ανέμου η οποία είναι δυνατόν να μετατραπεί σε μηχανική ή ηλεκτρική ενέργεια.  Ονομάζεται Αιολική γιατί ο Αίολος ήταν ο θεός ο «διαχειριστής» των ανέμων κατά τους αρχαίους Έλληνες. Η Αιολική ενέργεια είναι καθαρή μορφή ενέργειας και ανήκει στις ήπιες μορφές ενέργειας γιατί δεν εκπέμπει και δεν προκαλεί ρύπους και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πολύ μικρές αν τις συγκρίνουμε με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα.

Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας από τον άνθρωπο χάνεται στα βάθη της ιστορίας.  Για πολλές εκατοντάδες χρόνια ο άνθρωπος εκμεταλλευόμενος την αιολική ενέργεια χρησιμοποιούσε τα ιστιοφόρα πλοία για να μετακινείται στις θάλασσες, ποταμούς και λίμνες ενώ στην ξηρά οι αγρότες με τους ανεμόμυλους άλεθαν και αντλούσαν νερό από τα πηγάδια. Σήμερα εκμεταλλευόμαστε την κινητική ενέργεια του ανέμου χρησιμοποιώντας τις ανεμογεννήτριες σε περιοχές όπου συχνά φυσούν ισχυροί άνεμοι για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η αιολική ενέργεια θεωρείται ότι είναι πρακτικά μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και η χώρα μας διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό, σε πολλές περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και στα νησιά του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.