Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους της ανάγκης μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, ιδίως στη Σίφνο, όπου όσες χρησιμοποιούνται μένουν στο νησί και είτε καταλήγουν ελεύθερες στη φύση είτε θάβονται ή -ακόμη χειρότερα- καίγονται στη Βορεινή.

μείωση πλαστικής σακούλας στη ΣίφνοΣτη Σίφνο των 2500 κατοίκων, τα χρήματα που δαπανώνται για την αγορά πλαστικής σακούλας από τους επιχειρηματίες του νησιού ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό, εκτός του ότι αντανακλά την τεράστια ποσότητα σακούλας που επιβαρύνει οικολογικά το νησί ετησίως, μας δείχνει και τα χρήματα που η Σίφνος διώχνει από το νησί για την αγορά τους και που με τη δράση μας αυτή φιλοδοξούμε να κρατήσουμε στη Σίφνο.

Τι κάνουμε γι αυτό:
Στην αρχή διερευνήσαμε την περίπτωση εμπορίας διαφόρων τύπων τσαντών πολλαπλών χρήσεων με στόχο την προώθησή τους στα Super & τα Mini markets του νησιού. Σύντομα είδαμε πως η ποιότητα που χρειαζόμασταν για να πετύχουμε την αντοχή που θέλαμε ήταν δυσεύρετη και το κόστος αγοράς τέτοιων τσαντών θα καταδίκαζε τη δράση αυτή.

Αλλάζοντας κατεύθυνση ψάξαμε την περίπτωση κατασκευή της τσάντας που θέλαμε στη Σίφνο. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Η επένδυση ήταν μικρή, το κόστος των προϊόντων χαμηλό και είχαμε δύο επιπλέον οφέλη. Ένα προϊόν που θα παραγόταν στη Σίφνο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί.

Έτσι ξεκινήσαμε την υλοποίηση της δράσης κατασκευής βαμβακερής τσάντας στη Σίφνο,  η οποία:

  1. Είναι περιβαλλοντική αφού απαλλάσσει το νησί από τόνους πλαστικού.
  2. Μειώνει τα έξοδα των επιχειρήσεων που θα την στηρίξουν.
  3. Δημιουργεί μια μικρή μονάδα μεταποίησης και θέσεις εργασίας στο νησί.
  4. Φέρνει οικονομικά  κέρδη στη ΣΕΣ.
  5. Αποτελεί μια πολύ καλή προβολή για τη ΣΕΣ και της δίνει την ευκαιρία να μπει σε κάθε σπίτι για να μείνει.
  6. Είναι μια δράση με άμεση εφαρμογή και αποτελεσματικότητα σε αντίθεση με τις άλλες δράσεις της ΣΕΣ που είναι πιο μακροπρόθεσμες.

Σήμερα έχουμε στη Σίφνο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές και  εκτός απροόπτου,  την επόμενη βδομάδα θα έχουμε τις πρώτες 100% βαμβακερές, ιδιαίτερα ανθεκτικές τσάντες,  που θα παράγονται στη Σίφνο.

Σε επόμενο στάδιο, θα δημιουργήσουμε το δίκτυο συμμετεχουσών επιχειρήσεων – που εκτός των market θα είναι και τα εμπορικά – και θα υλοποιήσουμε την προωθητική καμπάνια της δράσης και την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της Σίφνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.