Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Έξυπνα Δίκτυα στα  Νησιά της Ευρώπης» διοργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ» (μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Σίφνου) στις 15 & 16 Μαΐου 2014 στην Αθήνα, με τη συνεργασία της Διάσκεψης Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), με επιστημονικό υπεύθυνο το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ελλάδα.  
Το Συνέδριο που αποτέλεσε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τις εταιρείες τεχνολογίας, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση ειδικά των νησιών, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, παρακολούθησε μεταξύ άλλων φορέων και η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου.
Κεντρικός ομιλητής στη διήμερη συνάντηση ήταν ο Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Η Νέα Επανάσταση στην Ενέργεια – Έξυπνα Δίκτυα στην Ευρώπη». Έγιναν επίσης παρουσιάσεις για τον σχεδιασμό έξυπνων δικτύων στην Ελλάδα από τον ΔΕΔΔΗΕ, το σχετικό έργο σε 5 νησιά του Αιγαίου που μελετάται από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, καθώς και εφαρμογές έξυπνων δικτύων που υλοποιούνται ήδη σε νησιά της Σκωτίας, της Σουηδίας και της Δανίας. (σχετικά videos για τις προσπάθειες αυτές, μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου). Τέλος, παρουσιάστηκε το σχέδιο θεσμικού πλαισίου για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και οι διαθέσιμες τεχνολογίες.
Το συνέδριο απευθύνθηκε στον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο, στους σχετικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά σε νησιωτικούς Δήμους και Περιφέρειες, Διαχειριστικές Αρχές, στις εταιρείες του κλάδου, στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες/καταναλωτές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύνολο των τεχνολογιών του τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για το εύρος των εφαρμογών, τα προϊόντα και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα σε μια ολοταχώς εξελισσόμενη αγορά.
Το συνέδριο χαιρέτισαν οι κ.κ. Ασημάκης Παπαγωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Ιωαννίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γιώργος Κόλλιας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης Μη-Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και Nicole Katsioulis, Δ/ντρια της Aντιπροσωπεία του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου, αποτελούμενη από τους Ελένη Καλαμαρά, Γραμματέα του ΔΣ και Γιάννη Γκύλλη μέλος και εντεταλμένο Σύμβουλο, είχε την ευκαιρία να γνωρισει και να συζητήσει με πολλούς ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται σε μικρά απομονωμένα δίκτυα όπως των νησιών.
Τα μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρίας κάλεσαν επίσης τον κ. Ζερβό να επισκεφθεί τη Σίφνο για να διερευνηθεί πως θα μπορούσε η ΔΕΗ να συνδράμει στην υλοποίηση των στόχων της Εταιρίας αναφορικά με τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.