Η απόφαση της βρετανικής Royal Society  for the Protection of Birds (RSPB) να υιοθετήσει την αιολική ενέργεια με έναν ακραίο συμβολισμό, εγκαθιστώντας μια ανεμογεννήτρια στην έδρα της, ακυρώνει αποστομωτικά το επιχείρημα που η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, ορκισμένος εχθρός κάθε ανανεώσιμης μορφής ενέργειας, έντεχνα υπέθαλπε: ότι οι ανεμογεννήτριες αποτελούν δήθεν «απειλή» για τα άγρια πτηνά.

Στο video που ανάρτησε πριν από λίγες εβδομάδες στην ιστοσελίδα της η RSPB παρουσιάζεται σε time-lapse η κατασκευή της ύψους 100 μ. Ανεμογεννήτριας στην έδρα της στο Bedfordhisre. H συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια θα καλύπτει το 50% των ετησίων αναγκών σε ενέργεια της βρετανικής  ορνιθολογικής εταιρείας στις 127 εγκαταστάσεις που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση ανατρέπει ταχύτατα όλα τα δεδομένα και φέρνει τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε πρώτο πλάνο. Ως πριν από λίγο καιρό, οι ΑΠΕ ήταν στο μυαλό των περισσότερων από μας περιθωριακές μορφές ενέργειας που χρειάζονταν επιδοτήσεις για να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Οι επτά αδελφές (σ.σ. οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου) και τα ινστιτούτα που χρηματοδοτούσαν εμφάνιζαν κάθε μορφή καθαρής ενέργειας σαν «πολυτέλεια», που μόνο λόγο ύπαρξης είχε τις «υπερβολές» όσων ανησυχούσαν για τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, τα μεγάλα συμφέροντα φρόντιζαν να υποβαθμίζουν τις οδυνηρές συνέπειες της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα και «να κάνουν την τρίχα τριχιά», εφευρίσκοντας «κινδύνους» για όλες τις άλλες μορφές ενέργειας, ιδιαίτερα τις ΑΠΕ, στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν όσο ήταν δυνατόν το αναπόφευκτο.

Γι’ αυτό το αναπόφευκτο λέγεται …αναπόφευκτο. Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να το εμποδίσεις!
Και πώς να το εμποδίσεις, όταν όλος ο κόσμος παρακολουθεί από την τηλεόραση οικολογικές καταστροφές της έκτασης του Κόλπου του Μεξικού;

Ήδη οι ΑΠΕ υιοθετούνται από την παγκόσμια κοινότητα και το μερίδιο συμμετοχής τους στοχοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο τη μείωση «αερίων του θερμοκηπίου» κατά 85%-90% μέχρι το 2050.

Οι καινοτομίες που συντελούνται στους τομείς της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας, της αποθήκευσης, των δικτύων, των καλωδίων διασύνδεσης, των εφαρμογών λογισμικού, των υλικών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ και λεπίδων για ανεμογεννήτριες, της υπεράκτιας και πλωτής αιολικής ενέργειας, της αξιοποίησης της βιομάζας και των απορριμάτων αυξάνουν καθημερινά την απόδοση των ΑΠΕ, ρίχνουν το κόστος τους και αμφισβητούν την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, εκτοπίζοντάς τα από την αγορά και την προτίμηση των καταναλωτών. Το «internet of things» και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην καθαρή ενέργεια.

 Γνωρίζετε ότι:

ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.