«Εμείς έχουμε δέκα χρόνια εμπειρία. Άρα κι εσείς έχετε δέκα χρόνια εμπειρία. Γιατί η δική μας εμπειρία είναι και δική σας εμπειρία».

Με αυτά τα λόγια δήλωσε την ενθουσιώδη υποστήριξη του στον Συνεταιρισμό Σίφνου, ο Bernard Delville, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών ΑΠΕ Βελγίου.

Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου που προχωράει σταθερά τις διαδικασίες ίδρυσης και οργανωτικής του συγκρότησης παράλληλα με την μελέτη των διαφόρων εναλλακτικών δραστηριοτήτων και έργων. Η σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και το πρόγραμμα REScoop 20-20-20 μέλος του οποίου αποτελεί και ο Συνεταιρισμός Σίφνου, ο μόνος στην Ελλάδα με τέτοια υποστήριξη ήδη από τα πρώτα του βήματα.

Το διαπιστώσαμε και στη διάρκεια του Τριημέρου Κοινωνικής Οικονομίας που οργάνωσε ο συμπατριώτης μας, Ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου.
Το συνεταιρισμό μας εκπροσώπησαν η Ρόνια Αναστασιάδου και ο Γιώργος Βενιός, ο οποίος παρουσίασε την προσπάθεια μας, συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «ΑΠΕ, κοινωνική συμμετοχή και δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών», στο οποίο επίσης συνομιλητές ήταν οι: Ο Bernard Delville, ο Andreas WIEG, Μέλος του ΔΣ της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ο Dirk Knapen, μέλος του Βέλγικου ενεργειακού συνεταιρισμού Ecopower, στέλεχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος REScoop 20-20-20 και ο Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Γραμματέας της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας.

 

Ήταν ένα τριήμερο με πολύ σφικτό ολοήμερο πρόγραμμα ομιλιών, παρεμβάσεων και παρουσιάσεων από πολλών ειδών συνεταιρισμούς πολιτών της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται με πολλούς τρόπους και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής. Στην υγεία, την προσχολική αγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, την ενέργεια, ακόμα και τις τράπεζες. Ακούσαμε και μάθαμε πολλά, για τις δυσκολίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, για την ελληνική γραφειοκρατία και φορολογία, για την αντιμετώπιση του κοινού, των συμπολιτών, των πελατών, για πετυχημένες ιδέες και τεχνικές, αλλά και για εκείνες που παλεύουν να πετύχουν, για το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από αυτές τις επιχειρήσεις, για τη φιλοσοφία ή και την φιλοδοξία που ενώνει τις τοπικές κοινωνίες και τα μέλη αυτών των συνεταιρισμών. Επιβεβαιώσαμε ότι είναι σίγουρο και άμεσα αποδεικτέο, προέκυψε δε και από τις περισσότερες ομιλίες, ότι η δύναμη των πολιτών όταν αυτοί ενώνονται σε ένα κοινό σκοπό, είναι απίστευτη και εξαιρετικά αποτελεσματική!

Είδαμε επίσης ότι η απάντηση στην κουβέντα «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται!» μπορεί κάλιστα να είναι «εμείς το κάναμε!» και αυτό δίνει προοπτική και στο όραμα του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου, που ξεκίνησε τη διαδρομή του στις 16 Νοεμβρίου 2013 με την Ιδρυτική του Συνέλευση, την ψήφιση του Καταστατικού, την εκλογή προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής  και 53 Ιδρυτικά Μέλη.

Εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας του Συνεταιρισμού
Ρόνια Αναστασιάδου και Απόστολος Δημόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.