Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, η Σοφία Κατζηλιέρη και ο Παναγιώτης Σεϊμανίδης, μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΣ,  συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  στο Μέγαρο ΟΛΠ στον Πειραιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια απολογιστική ανασκόπηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και με τη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων του.

Συγκέντρωσε τη συμμετοχή φορέων με κρίσιμη προστιθέμενη αξία στην αποτύπωση του προβλήματος και την ανάδειξη των βέλτιστων προοπτικών αντιμετώπισής του, όπως επίσης και στην παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι  του  Υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φορείς άμεσα εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση της πλαστικής σακούλας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης, οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΣΕΣ και άλλων νησιωτικών περιοχών που έχουν επίσης εφαρμόσει πιλοτικές πολιτικές περιορισμού της πλαστικής σακούλας, εισέφεραν την εμπειρία τους, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συζήτησης «στρογγυλού τραπεζιού»,  με στόχο την παρουσίαση και ανταλλαγή των καλών πρακτικών που υιοθετούνται αλλά και  των προκλήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης Ημερίδας συνέπεσε χρονικά με την είσοδο στην «τελική ευθεία» των διαδικασιών για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2015/720/ΕΕ στο ημεδαπό δίκαιο και τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» της χρήσης πλαστικής σακούλας στη χώρα μας, για καταναλωτές, επιχειρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ως εκ τούτου, η εκδήλωση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, διαλόγου και εξεύρεσης κοινού τόπου, ώστε σύντομα η χώρα μας να εναρμονισθεί με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και την περιβαλλοντική αναγκαιότητα δραστικής μείωσης της συγκεκριμένης συσκευασίας, προσαρμόζοντας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το νομοθετικό της πλαίσιο και την καθημερινή πρακτική των πολιτών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.