ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 100.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επενδύσεις 124 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα της Ευρώπης έως το 2020
Του Κοσμά Ζακυνθινού

Mε… «ταχύτητες» ανάπτυξης 64% αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος της δεκαετίας (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013), η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association – EWEA), οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να εγκαταστήσουν 75 GW (75.000 MW) αιολικής ενέργειας τα επόμενα 7 χρόνια, αυξάνοντας κατά 64% την εγκατεστημένη ισχύ και ανεβάζοντας το σύνολο στα 192,4 GW εγκατεστημένης ισχύος, με τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις να καλύπτουν 23,5 GW του συνόλου.
Για την υλοποίηση αυτών των έργων, θα επενδυθούν έως και 124 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα σε όλη την Ε.Ε. έως το 2020, δημιουργώντας 100.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη από το 2009 και η αστάθεια των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, οδήγησε στην αναθεώρηση της εκτίμησης της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας της EWEA για το 2020.

«Ένα κοκτέιλ ρυθμιστικής αβεβαιότητας, συνεχιζόμενων συζητήσεων για το Κλίμα και την Ενέργεια σε επίπεδο Ε.Ε. και ταχέως εξελισσόμενων εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, έχει οδηγήσει σε αυτό το νέο σενάριο», όπως επισημαίνει ο Justin Wilkes, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, τονίζοντας πως «ενώ η ρυθμιστική σταθερότητα εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη, ηπειρωτικές αγορές αιολικής ενέργειας, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας θα παραμείνουν το ‘κλειδί’ για την πορεία των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας».
Αναφερόμενος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δήλωσε: «Για τα υπεράκτια, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνέχιση της ανάπτυξης στη Γερμανία, και η ταχύτερη ανάπτυξη στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, θα συνεχίσει να ωθεί τη βιομηχανία προς τα εμπρός για το 2020. Ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων παραμένει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σήμερα».
Η EWEA εκτιμά ότι η αιολική ενέργεια θα παράγει το 2020 442 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει το 14,9% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. Το νέο σενάριο εξετάζει τις ετήσιες και σωρευτικές εγκαταστάσεις (σε MW) και περιλαμβάνει μια ανάλυση κατά χώρα για το 2020, αλλά όχι για τα ενδιάμεσα έτη.

Κλάδος με δυναμική

Με αφορμή τη δημοσίευση του αναθεωρημένου σεναρίου για το 2020, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουριδης επισημαίνει ότι «παρά τις οικονομική κρίση και τις ρυθμιστικές αβεβαιότητες, ο κλάδος της αιολικής ενέργειας διατηρεί τη δυναμική του και συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, στην ενεργειακή ασφάλεια και στην περιβαλλοντική προστασία της Ευρώπης. Σε μια εποχή που οικονομικοί, ενεργειακοί, γεωπολιτικοί, περιβαλλοντικοί και κλιματικοί λόγοι υπαγορεύουν την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, συνεχίζοντας και ενισχύοντας την επιτυχημένη πολιτική για το Κλίμα και την Ενέργεια που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, η οποία την έφερε στην παγκόσμια πρωτοπορία της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Επενδυτικές κινήσεις

Η εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας παρουσιάζει σημαντική δυναμική ανάπτυξης. Ήδη ξένες εταιρείες, ορισμένες κινεζικές αλλά και αρκετές ελληνικές, διερευνούν την είσοδό τους ή την επέκτασή τους στον κλάδο, καθώς με 1.810 MW εγκατεστημένη αιολική ισχύ σήμερα, η χώρα υπολείπεται σαφώς από τον ενδιάμεσο στόχο εγκατάστασης των 4.000 MW ως το 2014 και των 7.500 MW ως το 2020, όπως είναι ο δεσμευτικός στόχος της Ελλάδας, βάσει τόσο της εθνικής νομοθεσίας όσο και της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση και τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αρκετές εταιρείες ενεργοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Τελευταία εμφανίζεται κινητικότητα και στην αγορά αδειών, με κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν θέσεις στην εγχώρια παραγωγή αιολικής ενέργειας. Αλλά και ελληνικές εταιρείες φαίνεται ότι αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αυτή αγορά, επιδιώκοντας να αποκτήσουν τις άδειες από ώριμα αιολικά πρότζεκτ, που οι αρχικοί τους ιδιοκτήτες αδυνατούν να υλοποιήσουν. Aδειοδοτημένα έργα που βρίσκονται στο «pipeline» των εταιρειών, περιμένουν το «πράσινο φως» από τις τράπεζες για να ξεκινήσουν, ενώ αρκετές μεγάλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου όπως και ξένες έχουν ξεκινήσει διπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς ομίλους του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Επόμενοι στόχοι

Δεδομένου του αιολικού δυναμικού της, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλές δυνατότητες. Καταρχήν τα αιολικά μπορούν να αποτελέσουν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά και κυρίως τα μη διασυνδεδεμένα. Σήμερα, όλοι οι καταναλωτές ρεύματος πληρώνουν μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, μία χρέωση που είναι ενσωματωμένη στα τιμολόγια ηλεκτρισμού της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών, περί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, για να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών να πληρώνουν ίδιες τιμές ρεύματος με την υπόλοιπη χώρα. Τα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού επειδή χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως καύσιμο το πετρέλαιο, που είναι ακριβότερο από το λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο, που διαθέτει η υπόλοιπη χώρα. Εκτιμάται ότι με την επίτευξη των στόχων του 2020 για τις ΑΠΕ, το κόστος των ΥΚΩ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σημαντική θα ήταν και η εξοικονόμηση συναλλάγματος από την υποκατάσταση των ακριβών, εισαγόμενων υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα.
Η διείσδυση των ΑΠΕ και των αιολικών θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή του ελλείμματος ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος της χώρας από το 2016, όπως προβλέπει ο ΕNTSO-E (o ευρωπαϊκός οργανισμός των εθνικών Διαχειριστών Δικτύων Ηλεκτρισμού). Αν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε η χώρα δεν κινδυνεύει από έλλειμμα, διαφορετικά όμως μπορεί να βρεθεί υπό την πίεση συνεχών μπλακ άουτ, λόγω έλλειψης επαρκούς ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος και ανεπαρκών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες για εισαγωγές ρεύματος.

Πράσινη ενέργεια

Αναθέρμανση της αγοράς στα επόμενα χρόνια

Οι νέοι στόχοι της Ε.Ε. για την πράσινη ενέργεια, όπως αναμένεται να οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, καλούν για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, ειδικά εκείνων, των οποίων οι τιμές, όπως τα αιολικά, δεν δημιουργούν πρόσθετα κόστη. Μετά την απόσβεση της επένδυσης μάλιστα, περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία της, η ένταξη των αιολικών στο σύστημα μπορεί να αποφέρει και οικονομικότερη ενέργεια, απαλλαγμένη από της εξάρτηση των εισαγωγών και των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Διεθνείς μελέτες εκτιμούν ότι η δραστηριότητα στα αιολικά θα αναθερμανθεί τα επόμενα χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος της ενέργειας στην Ε.Ε. και θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές τρίτων χωρών.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.