Τους ευρωβουλευτές του ισπανικού κόμματος Podemos, Miguel Urbán, μέλος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Αγροτικών και Υπαίθριων περιοχών, και  Estefanía Torres  μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, υποδέχτηκε και ξενάγησε στη Σίφνο η Ενεργειακή Κοινότητα.

Αφορμή για την επίσκεψη των δύο ευρωβουλευτών και των στενών συνεργατών τους είναι οι προσπάθειες και οι προοπτικές του νησιού στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, οι μέχρι τώρα εμπειρίες και οι δυσκολίες του εγχειρήματος. Η ισπανική αποστολή ενδιαφέρθηκε επίσης για τα θέματα της ανακύκλωσης, ενθουσιάστηκε με το πρόγραμμα παραγωγής υφασμάτινων τσαντών προς αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας και μείωσης της χρήσης της, και συζήτησε αναλυτικά την προοπτική χρήσης ΑΠΕ στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού όπως και όλα τα σχέδια της Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου.

Η ομάδα ξεναγήθηκε στο νησί και αργότερα συναντήθηκε με μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, στελέχη του Δήμου και τον Δήμαρχο Σίφνου Αντρέα Μπαμπούνη και ανέλυσε την εμπειρία από το El Hierro, ισπανικό νησί του συμπλέγματος των Καναρίων νήσων που έχει πετύχει 100% ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ΑΠΕ παρότι ανήκει, όπως και η Σίφνος, στα μη διασυνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο νησιά. Το έργο σχεδιάστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την κεντρική Ισπανική κυβέρνηση, τον  Δημο του El Hierro και την UNELCO SA , εταιρία  παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ισπανοί ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν να φέρουν σε επαφή τη ΣΕΣ με το Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC).  Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν τα κοινά δεδομένα αλλά και οι διαφορές με το παράδειγμα του ισπανικού νησιού και δόθηκε η αμοιβαία διαβεβαίωση και πρόθεση και των δύο πλευρών για συνέχεια στην επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.